היות ויש לנו מוצר איכותי ואף תו איכות של ענף הזית – אשמח לשתף מספר שיטות לזיהוי שמן זית אמיתי ואיכותי בתנאים ביתיים:

1. בדיקת מראה וצבע:
– שמן זית אמיתי צריך להיות בצבע ירוק-צהבהב עד זהוב
– השמן צריך להיות צלול (אלא אם כן הוא לא מסונן)
– אם השמן עכור מאוד או בצבע כתום/חום, זה עשוי להעיד על זיוף

2. מבחן הקירור:
– הכניסו את השמן למקרר ל-30 דקות
– שמן זית אמיתי יתחיל להתקרש ולהיות עכור
– שמנים מזויפים או מהולים בדרך כלל נשארים נוזליים

3. בדיקת ריח:
– שמן זית איכותי יש ריח מובהק של זיתים טריים
– ריח מתכתי, עובש או ריח לא נעים מעיד על בעיה
– העדר ריח לחלוטין מחשיד

4. טעימה:
– טעם פירותי, מעט חריף או מריר הוא סימן טוב
– טעם שטוח או חמצמץ מעיד על איכות ירודה
– תחושת שומניות כבדה בפה מרמזת על זיוף

5. בדיקת להבה (מתקדמת יותר):
– טבלו פתיל כותנה בשמן והדליקו
– שמן זית אמיתי ידלק בקלות ויבער באופן יציב
– להבה מפצפצת או כבה מהר מרמזת על תערובת שמנים

6. בדיקת כתם (על נייר):
– טפטפו טיפת שמן על נייר לבן
– שמן זית משאיר כתם צהבהב-ירקרק
– אם הכתם שקוף לגמרי, זה עשוי להעיד על זיוף

7. בדיקת צמיגות:
– נערו את הבקבוק בעדינות
– שמן זית אמיתי יוצר בועות קטנות שנעלמות מהר
– בועות גדולות שנשארות זמן רב מעידות על תערובת

טיפים נוספים:
– קנו שמן זית רק מיצרנים מוכרים ואמינים
– בדקו את תאריך הייצור – שמן טרי יותר הוא בדרך כלל איכותי יותר
– שימו לב למחיר – שמן זית איכותי לא יכול להיות זול מאוד
– חפשו תעודות כשרות ואישורי איכות

חשוב לציין שהבדיקות הביתיות אינן מדויקות כמו בדיקות מעבדה, אבל הן יכולות לתת אינדיקציה טובה לגבי איכות השמן ואמיתותו.